Loading Events

Dezinformarea anti-referendum: cum o combatem?

FALS: Referendumul este un truc electoral care s-o ajute pe Maia Sandu să câștige/fraudeze alegerile.

✔ Adevărat: Referendumul și alegerile prezidențiale sunt două lucruri paralele. Sunt două buletine de vot separate. Alegătorul poate vota cu cine vrea la prezidențiale. Argumentul să votezi contra integrării europene în Constituție ca să votezi contra Maiei Sandu nu are sens! Poți vota „da” la referendum și contra Maiei Sandu la prezidențiale, sau invers!

✔ Adevărat: Referendumul nu e despre Maia Sandu/PAS/Șor/PSRM etc, e despre viitorul țării pe termen lung. Referendumul poate determina dacă vom adera la UE în 2030, atunci cînd Maia Sandu nici măcar nu va mai fi președintă.

✔ Adevărat: Integrarea europeană nu aparține unui partid politic, ea ne vizează pe toți. Noi toți trebuie să arătăm dacă asta e într-adevăr dorința și scopul nostru ca societate, și nu doar al unor politicieni. 

FALS: Referendumul nu are putere juridică/legitimitate/este inutil

✔ Adevărat: Este un referendum constituțional, rezultatul va fi inclus în Legea Supremă a țării.

✔ Adevărat: Modificarea Constituției va facilita procesul de aderare la UE.

✔ Adevărat: Curtea Constituțională a validat organizarea referendumului

✔ Adevărat: Legitimitatea referendumului e decisă de oamenii care vor merge și vor vota, nu de oligarhi/la Moscova. Nimeni nu are dreptul să oprească oamenii din a-și spune părerea.

✔ Adevărat: Referendumul este cel mai democratic exercițiu - Articolul 2 din Constituție spune că „Suveranitatea aparține poporului și acesta o exercită prin alegeri și referendumuri”.

FALS: Referendumul va trece oricum (nu contează, nu are rost de participat, nu va schimba nimic)

✔ Adevărat: Ultimele referendumuri au fost consultative șau nu au trecut pragul de 33%. Este important să ne mobilizăm și să participăm.

✔ Adevărat: Registrul de Stat al Alegătorilor este învechit și pragul nu este real. O treime din alegătorii înscriși pe liste este, de fapt, peste 60% din numărul real al oamenilor cu drept de vot din țară. Trebuie participare masivă pentru a trece pragul. Pentru validare e nevoie să participe aproape un milion, iar în țară sunt maximum 1,6 milioane de votanți.

FALS: Referendumul nu ne va ajuta să aderăm la UE / Eșuarea referendumului nu va afecta integrarea europeană

✔ Adevărat: Referendumul va modifica Legea Supremă și oricine se va afla la guvernare va trebui să respecte Constituția și să muncească pentru integrarea europeană (sau cel puțin să nu pună bețe în roate)

✔ Adevărat: Este un semnal politic puternic pentru Bruxelles și țările din UE că moldovenii chiar vor în UE și nu șovăie.

✔ Adevărat: Aderarea nu e doar un proces administrativ, dar și politic. Nimeni nu ne trage cu de-a sila nicăieri. Dacă referendumul va trece, va arăta că moldovenii nu șovăie și că europenii trebuie să le iasă în întîmpinare. Dacă referendumul eșuează, europenii vor înțelege că nu trebuie să-și cheltuie timpul și banii cu Republica Moldova.

- Exemplul Georgiei: Dacă guvernarea întoarce spatele către UE, atunci procesul de aderare se blochează. Aderarea nu e garantată!

✔ Adevărat: Din punct de vedere administrativ, modificarea Constituției va ușura armonizarea legilor moldovenești cu cele europene. Aderarea la UE nu poate avea loc peste noapte, va fi mult de muncă și modificarea Legii Supreme va facilita acest proces.

✔ Adevărat: Unii politicieni încearcă să strice imaginea țării și să spună că de fapt nu vrem în UE, că ne trag încolo doar unii politicieni și ONG-uri, că aceștia amăgesc europenii, că UE nu trebuie să sprijine Moldova. Referendumul va arăta dacă acestea sînt minciuni sau nu.

✔ Adevărat: Dacă referendumul eșuează, probabil că aderarea la UE va întîrzia cu mulți ani, dar Moldova oare mai are timp de pierdut? Europenii vor înțelege că subiectul nu este o prioritate pentru moldoveni și mare voință pentru reforme nu va fi.

✔ Adevărat: Un vot contra aderării la UE ar putea duce la blocarea negocierilor și stoparea finanțării pe toate programele care țin de procesul de pregătire a aderării. Vedeți cazul recent al Georgiei.

FALS: Dacă nu susții aderarea la UE, trebuie să boicotezi referendumul

✔ Adevărat: Referendumul e o decizie a întregului popor - și a celor care sunt pentru, și a celor care sunt împotrivă. Toți trebuie să-și spună cuvîntul anume la urnele de vot.

✔ Adevărat: Cu cît mai multă lume va participa, cu atît mai corect va fi rezultatul referendumului.

✔ Adevărat: Boicotarea înseamnă divizarea societății - participarea înseamnă capacitatea de a lua matur decizii împreună, cu respect reciproc față de opiniile unor altora.

✔ Adevărat: Chiar și cei care nu vor participa, vor trebui să trăiască cu rezultatele referendumului, așa că e mai bine să-și exprime opinia.

✔ Adevărat: Unii politicieni vor să-și amăgească alegătorii, ca apoi să le spună că decizia a fost luată fără ei și să-i învrăjbească împotriva restului societății, să-i facă un fel de prizonieri electorali.

✔ Adevărat: Referendumul nu e ca alegerile obișnuite. Președintele, deputații, primarii sunt aleși peste patru ani, apoi alegătorii pot să-i schimbe. Referendumul va determina soarta țării pe mulți ani înainte - e o șansă istorică. Constituția se modifică înapoi foarte rar și foarte greu.

FALS: Referendumul este promovat de interese străine/ONG-uri plătite din Vest

✔ Adevărat: Cetățeni pentru Europa este o campanie de mobilizare a voluntarilor, a oamenilor din toate sferele de activitate.

✔ Adevărat: Noi nu avem oameni plătiți cu „kulioku”.

✔ Adevărat: Referendumul este ocazia întregii țări să-și spună cuvîntul, nu este doar despre ONG-uri sau politicieni.

FALS: Referendumul trebuia organizat separat

✔ Adevărat: Organizarea referendumului odată cu prezidențialele va asigura o prezență sporită

✔ Adevărat: Ultimele referendumuri au fost consultative (2019) sau nu au trecut pragul (2010). Acesta e constituțional și este mai important.

✔ Adevărat: Organizarea în aceeași zi e și o economie de resurse.

Dezinformarea despre UE: cum o contracarăm?

FALS: Integrarea UE înseamnă renunțarea la ortodoxie / UE e împotriva creștinilor

✔ Adevărat: UE nu discriminează religiile de niciun fel. UE în sine nu are o religie oficială anume fiindcă fiecare stat își decide independent politica religioasă. Bruxelles-ul nu se implică în astfel de chestiuni.

✔ Adevărat: De pildă, Franța este un stat foarte laic, iar Grecia, Danemarca și Malta au religii de stat (ceea ce nici Moldova nu are).

✔ Adevărat: În UE sînt mai multe țări ortodoxe - România, Bulgaria, Grecia, Cipru. Aderarea la UE nu a afectat deloc ortodoxia în aceste țări. Dimpotrivă, comunitățile ortodoxe au primit acces la fonduri europene pentru conservarea patrimoniului cultural (pentru restaurarea icoanelor, bisericilor, mănăstirilor etc.)

✔ Adevărat: În UE, bisericile și catedralele sînt păstrate mai bine decît la noi și sînt apreciate de localnici și de turiști deopotrivă.

✔ Adevărat: Muntele Athos este în Uniunea Europeană! Cînd politicieni anti-europeni se duc se roage la Athos, ei se duc să se roage în Uniunea Europeană. Acest fapt demonstrează că UE nu este împotriva ortodoxiei!

✔ Adevărat: Integrarea în UE înseamnă capacitatea diferitor societăți, de diferite credințe, de a trăi împreună în pace și prosperitate.

✔ Adevărat: În multe state membre ale UE, educația religioasă - inclusiv cea ortodoxă - este inclusă în programa școlară, acest lucru reflectând respectul pentru diversitatea religioasă și importanța acesteia în societate.

✔ Adevărat: Sărbătorile religioase ortodoxe sunt recunoscute și respectate în multe state membre ale UE, asigurându-se astfel că toți credincioșii își pot practica liber credința.

✔ Adevărat: În UE există libertatea de a organiza pelerinaje și manifestări religioase, ceea ce permite comunităților ortodoxe să-și exprime credința în public, fără restricții sau impedimente din partea statului.

✔ Adevărat: În UE, cetățenii au dreptul de a-și exprima credințele religioase în spațiul public, inclusiv prin purtarea simbolurilor religioase ortodoxe, cum ar fi cruciulițele sau icoanele.

✔ Adevărat: Comunitățile ortodoxe au acces la canale media și alte platforme de comunicare pentru a-și promova valorile și activitățile religioase, beneficiind de libertatea de exprimare garantată de legislația UE.

FALS: Integrarea în UE înseamnă pierderea valorilor tradiționale / UE promovează LGBT, islamul, părinte 1 și 2 în loc de mama-tata, etc.

✔ Adevărat: Persoanele LGBT într-adevăr se bucură de mai multe drepturi în UE, dar nu așa cum pretinde propaganda anti-UE. Tratatele UE interzic discriminarea acestora, spre exemplu la locul de muncă - adică angajatorul nu poate să dea afară pe cineva doar fiindcă e de altă orientare sexuală. Adică aceleași reguli care deja funcționează și în Moldova. De când au apărut nimic nu s-a schimbat.

✔ Adevărat: UE nu obligă statele-membre să recunoască căsătoriile gay. Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia definesc constituțional căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie.

✔ Adevărat: În schimb, dacă un cuplu gay se căsătorește într-o țară unde acest lucru e posibil, căsătoria lor și drepturile legale ca cuplu trebuie recunoscute și în celelalte țări.

✔ Adevărat: România a organizat un referendum pentru a include definiția tradițională a căsătoriei în Constituție și nimeni nu i-a oprit. Bruxelles-ul nu are treabă cu astfel de chestiuni interne ale statelor.

✔ Adevărat: Cea mai mare familie politică din UE, cel mai mare grup din Parlamentul European este Partidul Popular European, care reunește formațiuni creștin-democrate, conservatoare, de centru-dreapta. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, vine dintr-o familie conservatoare, are 7 copii și este creștină luterană.

✔ Adevărat: LGBT este o sperietoare folosită de unii politicieni, care încearcă să-i țină pe moldoveni prizonieri în sărăcie și corupție, folosind cinic și fără scrupule credința și valorile tradiționale.

✔ Adevărat: În Rusia tot sunt gay, chiar în anii 90 diferiți artiști recunoșteau pe față și țineau concerte în Kremlin încă nu demult. Rusia are persoane gay chiar în anturajul conducerii țării. Însă folosesc această sperietoare pentru a manipula oamenii.

✔ Adevărat: Conceptul de „părinte 1 și 2” este o opțiune pentru anumite documente oficiale, dar nu este impus în toate statele membre. Statele au dreptul de a folosi termenii „mamă” și „tată” în funcție de tradițiile lor.

✔ Adevărat: Statele membre ale UE au autonomia de a-și stabili propriile sisteme educaționale și de a decide ce valori și tradiții să fie incluse în programa școlară. Astfel, tradițiile locale pot - și vor fi - promovate și predate în școli.

FALS: UE înseamnă și aderarea la NATO / militarizare/ atragerea în război / pierderea neutralității

✔ Adevărat: UE și NATO sînt lucruri diferite. Spre exemplu, patru țări-membre UE – Austria, Cipru, Malta și Irlanda – nu sînt în NATO. Sunt țări neutre conform Constituției, la fel ca Moldova.

✔ Adevărat: Dacă Rusia nu ataca Ucraina, nici Suedia și Finlanda nu ar fi fost în NATO. Țările europene intră în NATO pentru a se proteja de Rusia, nu fiindcă le impun Washington-ul sau Bruxelles-ul.

✔ Adevărat: Mai multe state membre ale UE, cum ar fi Austria, Irlanda, Malta, Suedia și Finlanda (anterior aderării la NATO), au o politică de neutralitate declarată și au menținut-o chiar și după aderarea la UE. Uniunea Europeană respectă suveranitatea și deciziile fiecărui stat membru în ceea ce privește politica de apărare și securitate.

✔ Adevărat: UE este un bloc politico-economic - nu are armată sau alte structuri militare comune, nu desfășoară exerciții militare comune etc.

✔ Adevărat: UE este de la origine un proiect de pace, creat după cel de-al doilea război mondial. Însăși esența și scopul Uniunii e de a preveni războiul. Țările UE nu au niciun interes să se implice ele sau să atragă Moldova în război, ele vor pace și stabilitate la granița lor.

✔ Adevărat: Statele membre ale UE își păstrează suveranitatea în decizia de a participa sau nu la misiuni militare internaționale. Nu există nicio obligație impusă de UE pentru statele membre de a participa la conflicte armate.

✔ Adevărat: UE și NATO sunt organizații internaționale distincte, cu mandate și structuri separate. UE este o uniune politică și economică, în timp ce NATO este o alianță militară de apărare colectivă.

✔ Adevărat: UE nu impune statelor membre să adere la alianțe militare. Fiecare stat membru poate decide în mod liber și suveran care sunt cele mai potrivite alianțe militare pentru securitatea sa națională.

FALS: Nimeni nu ne vrea în UE / nu știm dacă și când vom adera – trebuie să ne concentrăm mai bine pe problemele actuale

✔ Adevărat: Acum este un moment istoric. Invazia rusă în Ucraina a schimbat părerea chiar și celor mai sceptice țări din UE față de extindere. Referendumul va decide dacă vom valorifica sau nu această ocazie.

✔ Adevărat: Sprijinul UE și al țărilor UE este real: sprijin bugetar, școli și grădinițe reparate, drumuri noi, granturi pentru întreprinderi etc.

✔ Adevărat: Moldova are parteneri de nădejde în UE - România, țările baltice și alte țări post-socialiste, în special.

✔ Adevărat: Dacă UE era împotriva aderării noastre, nu ne ajuta atîta, nu accepta dosarul nostru de țară-candidat, nu accepta ca îndeplinite condițiile noastre, nu accepta deschiderea negocierilor. Aceste decizii au fost luate atît de instituțiile europene de la Bruxelles, cît și de toate statele membre în unanimitate. Există un consens larg în UE privind deschiderea față de Republica Moldova.

✔ Adevărat: Cît va dura aderarea depinde de toți- de politicile autorităților, dar și de rezultatul referendumului. Aderarea nu poate avea loc peste noapte, dar o participare masivă și un rezultat bun la referendum vor accelera procesul de aderare.

✔ Adevărat: Procesul de integrarea europeană înseamnă, de fapt, anume rezolvarea unor probleme curente. Distincția dintre „probleme actuale” vs „aderarea cine știe cînd” e falsă. Cu cît mai repede vom rezolva problemele din țară, cu atît mai repede ne vom integra. Iar UE ne ajută să rezolvăm aceste probleme.

FALS: Aderarea la UE înseamnă pierderea suveranității / vom fi guvernați de la Bruxelles

✔ Adevărat: Cînd va adera la UE, Moldova va fi reprezentată în Parlamentul European, miniștrii vor participa în Consiliul UE, iar șeful statului în Consiliul European. În ambele consilii, fiecare țară are vot egal, indiferent de mărime sau bogăție.

✔ Adevărat: În Parlamentul European, distribuirea locurilor avantajează țările mici. De pildă, Malta are un eurodeputat pentru fiecare 90 de mii de locuitori, iar Germaniei îi revine un eurodeputat la fiecare 870 de mii de locuitori.

✔ Adevărat: Moldova va participa la guvernarea UE, prin eurodeputații și miniștrii săi. Va avea un cuvînt de spus privind propunerile de directive și regulamente UE, interesele sale vor fi luate în considerare direct.

✔ Adevărat: Țările est-europene primesc poziții importante în structurile UE: românul Dacian Cioloș a fost comisar pentru agricultură, românii Nicu Ștefănuță și Victor Negrescu au fost recent aleși vicepreședinți ai Parlamentului European, polonezul Donald Tusk a fost președintele Consiliului European, estoniana Kaja Kallas va fi noua șefă a diplomației UE.

✔ Adevărat: Reprezentarea intereselor naționale la Bruxelles depinde de calitatea reprezentanților, atitudinea guvernului și a populației. Cu cît o țară se implică mai mult în procesul decizional al UE, cu atît mai bine sunt reflectate interesele sale în deciziile finale.

✔ Adevărat: Cele mai importante decizii în UE se iau doar prin consens. Astfel, nici o decizie majoră nu va putea fi luată fără participarea Moldovei. Vedeți cu Ungaria a negociat la sânge unele decizii recente.

FALS: UE este dezbinată / disfuncțională / se va destrăma

✔ Adevărat: UE a depășit cu succes mai multe crize precum pandemia Covid-19, criza financiară din 2008-2009 sau Brexit-ul.

✔ Adevărat: UE a reușit să sprijine Ucraina în pofida opoziției lui Orban.

✔ Adevărat: UE a crescut și s-a reformat de-a lungul anilor, conform necesităților.

✔ Adevărat: UE se mișcă mai greu uneori, dar anume fiindcă ia în considerare interesele tuturor țărilor membre.

✔ Adevărat: UE nu doar că nu se va destrăma, dar va crește - tot mai multe țări vor în UE: Moldova, Ucraina, Georgia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina.

✔ Adevărat: UE este una din top trei cele mai mari economii din lume, alături de SUA și China.

FALS: Aderarea la UE ne va distruge economia: vom fi invadați de produse străine, firme străine vor înlocui companiile moldovenești, vor crește prețurile etc.

✔ Adevărat: Aderarea la UE nu se întîmplă peste noapte - scopul multor reforme e anume să pregătească economia pentru a fi competitivă în UE.

✔ Adevărat: Țările care au aderat la UE au cîștigat beneficii economice enorme. În România, după aderare, salariul minim a crescut de la 390 RON în 2007 la 3000 în 2023, PIB-ul pe cap de locuitor al țării s-a triplat de la 13700$ în 2007 la 41887$ în 2022. De la aderare și până în 2022, România a beneficiat de finanțare netă de la UE de 41 miliarde de euro.

✔ Adevărat: Vor cîștiga și fermierii: 40% din bugetul UE se duce direct la fermieri, iar subvenția minimă pe care o primesc per hectar este 260 de euro. Pentru micii fermieri, tineri sau agricultura ecologică, subvențiile cresc. Aderarea la UE ar putea salva satele moldovenești. [Fermierii UE protestează: Da, dar din alte motive, dă Doamne fermierilor noștri numai problemele de care se plîng fermierii francezi]

✔ Adevărat: În cazul aderării, vom avea acces nelimitat la cea mai mare piață din lume - față de acces limitat și condiționat cum e acum.

✔ Adevărat: Vom avea acces și la fondurile structurale de coeziune - instrument cu buget mare pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, dedicat pentru a reduce diferențele dintre țările și regiunile UE.

✔ Adevărat: În multe țări din UE, prețurile la unele de primă necesitate deja sunt mai ieftine decît în Moldova. Concetățenii noștri din diasporă, din țări precum Germania sau Italia, pot să confirme. Integrarea în piața unică europeană va facilita scăderea prețurilor și la noi.

✔ Adevărat: Prețurile trebuie raportate la venituri, ca să știm puterea de cumpărare. În 2007, la momentul aderării României, puterea de cumpărare a populației era la nivelul de 44% din media UE. În 2023, acest nivel a ajuns la 78% din media UE.

FALS: Aderarea la UE înseamnă că vom plăti mai mult pentru gaz și electricitate, vom pierde energia ieftină din Rusia și UEE

✔ Adevărat: Moldova deja e sincronizată cu rețeaua electrică europeană, împreună cu Ucraina. Asta ne-a permis să nu rămînem fără curent în noiembrie 2022, cînd Gazpromul nu a livrat suficient gaz pentru ca Centrala de la Cuciurgan să producă energie electrică.

✔ Adevărat: Malul drept deja cumpără gaz de pe bursă, la prețuri ok. Tariful Termoelectrica, care depinde de prețul gazului, tot a scăzut: de la 3267 lei/Gcal în iunie 2023 pînă la 1824 lei/Gcal în iulie 2024.

✔ Adevărat: Prețurile în UE au scăzut după criză - iar Gazpromul a redus livrările de gaz către UE încă înainte de începutul invaziei ruse în Ucraina, special pentru a provoca o astfel de criză. Reducerea dependenței de Gazprom înseamnă că o nouă criză ca în 2022 e imposibilă.

✔ Adevărat: Piața UE este diversă: cu energie din multe surse și investiții în energia verde și în infrastructura de transport și distribuție. În UE, vom avea acces la fonduri care să ne permită modernizarea infrastructurii energetice.

✔ Adevărat: Rusia folosește exportul de energie ca un instrument geopolitic, dar nu are grijă de propria populație. Multe sate din FR nu sunt conectate la rețeaua de distribuție a gazului. În numeroase regiuni - Krasnodar, Stavropol, Daghestan etc - vara asta lumea a stat cîte 8-10 ore fără electricitate fiindcă a picat curentul. Rețelele sunt învechite, iar întreprinderile energetice corupte și aservite politic. Noi avem nevoie de reguli și investiții europene pentru a nu ajunge în așa o situația.

FALS: Aderarea la UE va duce la discriminarea vorbitorilor de rusă / UE este rusofobă / UE înseamnă ruperea relațiilor cu Rusia

✔ Adevărat: Drepturile omului sînt protejate de tratatele fondatoare ale UE, inclusiv drepturile minorităților etnice sau lingvistice.

✔ Adevărat: Politicile culturale țin de competența statelor, nu a Uniunii. Atribuțiile UE în domeniul cultural sînt secundare statelor.

✔ Adevărat: UE a avut tradițional relații politice și comerciale bune cu Rusia. Putin a sacrificat relațiile cu UE cînd a invadat Ucraina.

✔ Adevărat: Chiar și astăzi, Viktor Orban rămîne un prieten al lui Putin, fiind în UE. Rusia menține relații bune cu Ungaria, chiar dacă aceasta e în UE. A fi în UE nu înseamnă rupererea relațiilor cu Rusia. Putin e cel care rupe relații, nu însăși aderarea la UE. Chiar și acum cu războiul declanșat de Putin, există comerț bilateral între UE și Rusia.

✔ Adevărat: Anterior, însuși Putin discuta despre posibilitatea aderarea Rusiei la UE. Nu este nimic antagonistic față de Rusia în esența UE. Tensiunile curente sînt cauzate doar de agresiunea rusă.